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    • Análisis transcriptómico de la respuesta de S. cerevisiae durante fermentaciones enlentecidas causadas por shock térmico 

      Lerena, María Cecilia; Rojo, Cecilia; Sturm, Maria Elena; Massera, Ariel Fernando; Mercado, Laura Analia; Combina, Mariana (Asociación Argentina de Tecnólogos Alimentarios (AATA), 2023-10)
      Las fermentaciones detenidas o enlentecidas constituyen un problema frecuente que afecta la industria vitivinícola, siendo los incrementos bruscos de la temperatura una causa poco estudiada. En un estudio previo evaluamos ...
    • Antifungal activity of native yeasts from different microenvironments against Colletotrichum gloeosporioides on ripe olive fruits 

      Pesce, Virginia Mercedes; Nally, María Cristina; Carrizo, Gabriela P.; Rojo, Maria Cecilia; Perez, Beatriz Alida; Toro, Maria Eugenia; Castellanos de Figueroa, Lucía Inés; Vazquez, Fabio (2017-03)
      Anthracnose is a fungal disease caused by Colletotrichum species, which mainly affects olive fruits during ripening. The use of yeasts from related and unrelated microenvironments in the control of plant pathogens has ...
    • Biocontrol of Alternaria alternata in cold-stored table grapes using psychrotrophic yeasts and bioactive compounds of natural sources 

      Torres Palazzolo, Carolina Andrea; Ferreyra, Susana Gisela; Iribas, Francisco Javier; Chimeno, Selva Valeria; Rojo, Cecilia; Casalongue, Claudia; Fontana, Ariel Ramón; Combina, Mariana; Ponsone, María Lorena (Elsevier, 2024-04)
      Alternaria alternata is a common fungal pathogen causing postharvest decay in table grapes. This study addressed the potential of autochthonous yeasts and bioactive compounds of natural sources to act as biocontrol agents ...
    • Biodiversity of Saccharomyces cerevisiae populations in Malbec vineyards from the “Zona Alta del Río Mendoza” region in Argentina 

      Mercado, Laura Analia; Sturm, Maria Elena; Rojo, Maria Cecilia; Ciklic, Ivan Francisco; Martínez, Claudio; Combina, Mariana (Elsevier, 2011-12-15)
      The “Zona Alta del Río Mendoza” (ZARM) is the major Malbec grape viticulture region of Argentina. The aim of the present study was to explore Saccharomyces cerevisiae biodiversity in ZARM vineyards. Interdelta PCR and RFLP ...
    • Caracterización de la composición de residuos agroindustriales pretratados con potenciales aplicaciones biotecnológicas 

      Bruno Baron, Camila Ayelen; Mon, Maria Laura; Rojo, Cecilia; Alegre, Mariana; Negri, Maria Emilia; Combina, Mariana; Poli, Annarita; Di Donato, Paola; Cattaneo, Andrea; Finore, Ilaria; Talia, Paola Mónica (INTA, 2024-11)
      La conversión de residuos agrícolas y agroindustriales en biomasa sostenible para el desarrollo de bioenergía y/o químicos de interés, reduciría emisiones de gases de efecto invernadero y otorgaría valor agregado a los ...
    • Characterization of two GH10 enzymes with ability to hydrolyze pretreated Sorghum bicolor bagasse 

      Bruno Baron, Camila Ayelen; Mon, Maria Laura; Marrero Diaz De Vill, Rubén; Cattaneo, Andrea; Di Donato, Paola; Poli, Annarita; Negri, Maria Emilia; Alegre, Mariana; Soria, Marcelo Abel; Rojo, Cecilia; Combina, Mariana; Finore, Ilaria; Talia, Paola Mónica (Springer, 2025-04)
      In this study, we characterized two novel enzymes of the glycoside hydrolase family 10 (GH10), Xyl10 C and Xyl10E, identified in the termite gut microbiome. The activities of both enzymes were assayed using beechwood xylan, ...
    • Efecto del tratamiento con microondas sobre las características microbiológicas y fisicoquímicas de jugos de uva de diferentes varietales 

      Massera, Ariel Fernando; Rojo, Cecilia; Audero, Gabriela Maria; Paez, Roxana Beatriz; Combina, Mariana; Sari, Santiago Eduardo (Ministro de Ciencia y Tecnología, Gobierno de la Provincia de Córdoba, 2022-11-10)
      La producción de uva argentina se destina principalmente a la obtención de vino y mosto de uva concentrado. Durante la elaboración de estos productos, las uvas trasladadas a bodega son descobajadas y estrujadas para obtener ...
    • Effects of pH and sugar concentration in Zygosaccharomyces rouxii growth and time for spoilage in concentrated grape juice at isothermal and non-isothermal conditions 

      Rojo, Cecilia; Arroyo López, Francisco Noe; Lerena, María Cecilia; Mercado, Laura Analia; Torres, Adriana Mabel; Combina, Mariana (2014-04)
      The effect of pH (1.7–3.2) and sugar concentration (64–68 °Brix) on the growth of Zygosaccharomyces rouxii MC9 using response surface methodology was studied. Experiments were carried out in concentrated grape juice ...
    • Evolución de la diversidad de Saccharomyces cerevisiae en tres vendimias de uvas Malbec de Mendoza 

      Gonzalez, Magali Lucia Rosa; Chimeno, Selva Valeria; Sturm, Maria Elena; Lerena, María Cecilia; Rojo, Cecilia; Massera, Ariel Fernando; Combina, Mariana; Mercado, Laura Analia (Asociación Colombiana de Micología (ASCOLMIC), 2022-11-30)
      Malbec es la variedad emblemática de Argentina y la Zona Alta del Río Mendoza (ZARM) concentra el mayor volumen de su producción. Gracias al concepto de “terroir”, que dimensiona al vino con un sentido de pertenencia a su ...
    • Generation of a non-transgenic genetically improved yeast strain for wine production from nitrogen-deficient musts 

      Kessi Pérez, Eduardo Ignacio; Molinet, Jennifer; García, Verónica; Aguilera, Omayra; Cepeda, Fernanda; López, María Eugenia; Sari, Santiago Eduardo; Cuello, Raúl Andrés; Ciklic, Ivan Francisco; Rojo, Cecilia; Combina, Mariana; Araneda, Cristián; Martínez, Claudio (MDPI, 2020)
      The yeast Saccharomyces cerevisiae is the main species responsible for the process that involves the transformation of grape must into wine, with the initial nitrogen in the grape must being vital for it. One of the main ...
    • Growth response of Saccharomyces cerevisiae strains to stressors associated to the vine cycle 

      Gonzalez, Magali Lucia Rosa; Valero, Eva; Chimeno, Selva Valeria; Garrido Fernandez, Antonio; Rodriguez Gomez, Francisco; Rojo, Cecilia; Paolinelli, Marcos; Arroyo Lopez, Francisco Noe; Combina, Mariana; Mercado, Laura Analia (Elsevier, 2022-03-07)
      Saccharomyces cerevisiae isolates from grapes, soil, vine bark and buds collected at seven phenological stages of an annual growth cycle, were molecular typed by Microsatellite Multiplex PCR. Subsequently 30 S. cerevisiae ...
    • Hacia una detección rápida de Brettanomyces bruxellensis en la industria vitivinícola: citometría de flujo y Fish como alternativas innovadoras 

      Sturm, Maria Elena; Luna, Ana Belen; Chimeno, Selva Valeria; Rojo, Cecilia; Mercado, Laura Analia; Combina, Mariana; Lerena, María Cecilia (Asociación Argentina de Microbiología (AAM), 2025-09)
    • Incidence of osmophilic yeasts and Zygosaccharomyces rouxii during the production of concentrate grape juices 

      Torres Palazzolo, C.; Cuello, Raúl Andrés; Gonzalez, Magali Lucia Rosa; Guevara, Felipe; Ponsone, Marí­a Lorena; Mercado, Laura Analia; Martinez, Claudio; Combina, Mariana; Rojo, Maria Cecilia (2017)
      Zygosaccharomyces rouxii is the main spoilage yeast of grape juice concentrates. Detection and identification of Z. rouxii during the production of grape juice concentrate is critical to prevent spoilage in the final ...
    • Influencia de diferentes fuentes de nitrógeno sobre el crecimiento y la fermentación de levaduras en mostos de uva 

      Rojo, Cecilia; Rodriguez Gomez, Francisco; Torres Palazzolo, Carolina Andrea; Ponsone, María Lorena; Massera, Ariel Fernando; Mercado, Laura Analia; Arroyo Lopez, Francisco Noe; Combina, Mariana (Ministro de Ciencia y Tecnología, Gobierno de la Provincia de Córdoba, 2022-11-11)
      En Argentina, la vitivinicultura representa un importante componente en las economías productivas de las provincias de Mendoza y San Juan. La obtención de bioetanol 1G a partir de uvas de bajo valor enológico podría aportar ...
    • Levaduras autóctonas con potencial biotecnológico para la valorización del orujo de uva en procesos sostenibles de producción de bioetanol 

      Rojo, N.; Lerena, María Cecilia; Talia, Paola Mónica; Mon, Maria Laura; Mercado, Laura Analia; Combina, Mariana; Rojo, Cecilia (Asociación Argentina de Microbiología (AAM), 2025-09)
    • La variación en los parámetros de crecimiento de cepas Saccharomyces cerevisiae en respuesta a condiciones de estrés presentes durante el ciclo fenológico de la vid evidencia una aclimatación al nicho de viñedo 

      Gonzalez, Magali Lucia Rosa; Chimeno, Selva Valeria; Valero, Eva; Arroyo López, Francisco Noé; Garrido Fernandez, Antonio; Rodriguez Gomez, F.; Sturm, Maria Elena; Rojo, Cecilia; Combina, Mariana; Mercado, Laura Analia (Asociación Latinoamericana de Microbiología, 2021-10)
      La producción de vid y la elaboración de vino constituyen dos actividades de amplia tradición e impacto económico en Mendoza, Argentina. La Zona Alta del Río Mendoza (ZARM) es la principal región vitícola donde se cultiva ...