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    • Calcium-induced skim milk gels: Effect of milk powder concentration and pH on tribo-rheological characteristics and gel physico-chemical properties 

      Olivares, María Laura; Costabel, Luciana Maria; Zorrilla, Susana E.; Vicente, J. de (Elsevier, 2022-03)
      The physico-chemical and tribo-rheological characteristics of calcium-induced skim milk gels obtained by heating of milk dispersions prepared with different concentrations of skim milk powder (10, 20 and 30% w/w) and calcium ...
    • Caracterización fisicoquímica y grado de lipólisis en leche cruda. Impacto en la calidad de los quesos rallados durante las diferentes estaciones del año 

      Campos, Sonia; Audero, Gabriela Maria; Adorni, María Belén; Marmo, Lucía; Scavino, Agostina; Risso, Ariel; Costabel, Luciana Maria (Asociación Argentina de Tecnólogos Alimentarios (AATA), 2023-10)
      El grado de lipólisis de la leche es un indicador de calidad de la materia prima, que puede condicionar la calidad de los productos lácteos elaborados. En quesos, un nivel elevado de lipólisis en la materia prima puede ...
    • Caracterización fisicoquímica y microbiológica de calostro bovino: evaluación de su potencial uso para alimentación humana 

      Costabel, Luciana Maria; Audero, Gabriela Maria; Scavino, Agostina; Molineri, Ana Ines; Zbrun, María Virginia; Soria, Tania; Campos, Sonia (Asociación Argentina de Tecnólogos Alimentarios (AATA), 2023-10)
      El calostro bovino es la primera secreción láctea de la hembra bovina luego del parto. Es rico en componentes de elevado valor nutricional, como β-lactoglobulina, α-lactoalbúmina, lactoferrina, inmunoglobulinas y factores ...
    • Chapter 5 - Strategies to improve enzyme performance: Effect of high pressure on the substrate and pressure-assisted reaction 

      Polenta, Gustavo Alberto; Ambrosi, Vanina; Costabel, Luciana Maria; Colletti, Analia Cecilia; Vaudagna, Sergio Ramon; Denoya, Gabriela Inés (Elservier, 2023)
      The chapter presents different practical applications that can be classified under the general framework of the management and optimization of enzymatic reactions influenced by high-pressure processing (HPP). These enzymes ...
    • Efecto del uso de leche concentrada por ultrafiltración sobre el rendimiento y la maduración de quesos semiduros 

      Audero, Gabriela Maria; Sihufe, Guillermo; Niizawa, Ignacio; Biglione, Mara Gisela; Campos, Sonia; Cuatrin, Alejandra; Costabel, Luciana Maria (Asociación Argentina de Tecnólogos Alimentarios (AATA), 2023-10)
      El incremento en la cantidad de proteínas de la leche destinada a la elaboración de quesos mediante el agregado de leche ultrafiltrada (LUF), puede resultar una estrategia interesante para aumentar el rendimiento quesero. ...
    • Effect of high-pressure treatment on hard cheese proteolysis 

      Costabel, Luciana Maria; Bergamini, Carina Viviana; Vaudagna, Sergio Ramon; Cuatrin, Alejandra; Audero, Gabriela Maria; Hynes, Erica Rut (2016-06)
      The application of high hydrostatic pressure (HHP) treatment has been proposed to reduce the ripening time of cheese via modifications in the enzymatic activities or the substrate reactivity. Investigations on the effect ...
    • Estrategias tecnológicas innovadoras para incrementar el rendimiento durante la elaboración de quesos blandos 

      Audero, Gabriela Maria; Billoud, Ariana; Karlen, Joselina; Cambursano, Patricia; Guanchiale, Cesar; Costabel, Luciana Maria (Instituto de Tecnología de Alimentos, INTA, 2022-12)
      Cheese yield and manufacturing efficiency are the main determinants of cheese production. profitability of cheese manufacturing plants. The most important factor affecting the cheese yield is the composition of the milk, ...
    • Estrategias tecnológicas innovadoras para incrementar el rendimiento durante la elaboración de quesos semiduros 

      Audero, Gabriela Maria; Karlen, Joselina; Sihufe, Guillermo; Cuatrin, Alejandra; Costabel, Luciana Maria (Instituto de Tecnología de Alimentos, INTA, 2022-12)
      Cheese yield and manufacturing efficiency are the main determinants of cheese production profitability of cheese manufacturing plants. The most important factor affecting the cheese yield is the composition of the milk, ...
    • Estrategias tecnológicas para acelerar la maduración y diversificar el flavor en quesos duros 

      Costabel, Luciana Maria; Bergamini, Carina Viviana; Hynes, Erica Rut; Vaudagna, Sergio Ramon (Universidad Nacional del Litoral, 2019)
      La vinculación ciencia?industria ha evolucionado y hoy existe un acercamiento necesario y muy positivo para ambas partes. Los investigadores del INLAIN, dedicados desde los años 70 a estudiar la problemática microbiológica, ...
    • Estrategias tecnológicas para el incremento de la proteólisis y peptidólisis de quesos duros 

      Costabel, Luciana Maria (Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas, Universidad Nacional del Litoral, 2015)
      El objetivo de este trabajo fue acelerar la maduración de queso Reggianito, mediante modificaciones de la tecnología tradicional. Las estrategias evaluadas fueron: i)incremento de la actividad de enzimas proteolíticas no ...
    • Increase of milk heat stability by addition of casein glycomacropeptide 

      Acosta, Nadia Belen; Costabel, Luciana Maria; Campos, Sonia; Cuatrin, Alejandra; Olivares, Maria Laura (Elsevier, 2023-04)
      The effect of caseinglycomacropeptide (CMP) addition on the heat stability and physicochemical characteristics of milk was studied. The heat coagulation time (HCT) of milk samples with different CMP concentrations added ...
    • Influence of chymosin type and curd scalding temperature on proteolysis of hard cooked cheeses 

      Costabel, Luciana Maria; Bergamini, Carina Viviana; Pozza, Leila; Cuffia, Facundo; Candioti, Mario César; Hynes, Erica Rut (Cambridge University Press, 2015-08)
      In this work, we studied the influence of the type of coagulant enzyme and the curd scalding temperature on the proteolysis and residual coagulant and plasmin activities of a cooked cheese, Reggianito, in the interest of ...
    • Milk fortified with calcium: Changes in the physicochemical and rheological characteristics that affect the stability 

      Acosta, Nadia Belen; Sihufe, Guillermo Adrián; Meza, Bárbara Erica; Marino, Fernanda; Costabel, Luciana Maria; Zorrilla, Susana E.; Olivares, María Laura (Elsevier, 2020-09)
      The objective of this work was to analyze the changes in the physicochemical and rheological characteristics of milk fortified with different calcium salts. Reconstituted milk samples using skim milk powder with different ...
    • Performance of Lactobacillus paracasei 90 as an adjunct culture in soft cheese under cold chain interruption 

      Peralta, Guillermo H.; Bergamini, Carina Viviana; Costabel, Luciana Maria; Audero, Gabriela Maria; Ale, Elisa C.; Binetti, Ana; Wolf, I. Verónica; Cuatrin, Alejandra; Nieto, I.; Perotti, María Cristina; Hynes, Erica Rut (Elsevier, 2020-06)
      In this work, we simulated cold chain interruptions in soft cheeses of high-moisture to assess their impact on ripening, putting attention on the behaviour of an adjunct culture of Lactobacillus paracasei 90 (L90) when it ...
    • Quantification of aflatoxin M1 carry-over rate from feed to soft cheese 

      Costamagna, Dianela Anahi; Gaggiotti, Monica Del Carmen; Chiericatti, Carolina; Costabel, Luciana Maria; Audero, Gabriela Maria; Taverna, Miguel Angel; Signorini, Marcelo (Elsevier, 2019)
      From January to December 2016, samples of milk and feeds of dairy cattle were monthly collected. The concentration of mycotoxins in all matrices was determined using the enzymatic immunoassay technique. The average ...